10 tipp online nyelvtanuláshoz

Az a különleges helyzet, amelybe március közepétől kényszerült az emberek nagy része, különleges megoldásokat kíván mindannyiunktól. A legjobbat azzal tehetjük magunknak, ha meglátjuk a lehetőségeket ebben a helyzetben, és igyekszünk a lehető legtöbbet kihozni a kényszerű otthonlét napjaiból.

Az egyik elfoglaltság az lehet, hogy tanulunk valamit, amíg otthon kell tartózkodnunk. A nyelvtanulás például egy igazán jó ötlet lehet, amivel hasznosan tölthetjük el az időnket.

1. Napirend és rendszeresség

A tanulást úgy kell beiktatni a napirendbe, hogy be tudjuk tartani. Hozzá kell szoktatnunk magunkat ahhoz, hogy az egésznek úgy van értelme, ha úgy is tudunk tanulni, hogy nem „kényszerít” rá senki és semmi.

2. Időkorlátok és szünetek beiktatása

Ha a napunkat úgy osztjuk fel, hogy a tanulással töltött időszakokat meghatározott ütemben megszakítjuk egy-egy szünettel, jelentősen növelhetjük a hatékonyságot. Nem csak a gyerekek esetén igaz, hogy nem tudnak egy óránál tovább koncentrálni egy komolyabb feladatra. Felnőttként is jól tesszük, ha minden órában beiktatunk egy rövidebb szünetet, amikor átmozgathatjuk a tagjainkat, és megihatunk egy élénkítő kávét vagy teát.

3. Technikai eszközök használata

Ha ez megkönnyíti a tanulást, akkor használjuk bátran a technikai eszközeinket: A cél érdekében akár újakat is beszerezhetünk, hiszen egy mikrofonos fejhallgató, egy diktafon vagy egy kamerával felszerelt tablet egyaránt segíthetik a fejlődésünket, ha jól használjuk ezeket.

Íme, néhány tipp, hogy hogyan tudunk hatékonyan nyelvet tanulni az otthoni karantén ideje alatt. A felsorolt tanácsok azoknak nem lesznek teljesen ismeretlenek, akiknek van már tapasztalatuk az otthoni munkában, de senkinek nem árt átismételni, hogy melyek azok a módszerek, amelyekkel hatékonyabban tudunk előre haladni a tanulásban vagy más feladatokban.

4. Nyugodt körülmények biztosítása

A tanulás helyszínén legyen csend és nyugalom. Ilyenkor ne engedjük azt sem, hogy a szintén otthon tartózkodó családtagok megzavarják a tanulással töltött időnket. Tartsák tiszteletben ezt az igényünket és a napirendünket.

5. Zavaró elemek kiiktatása

Ne engedjük azt sem, hogy a technikai eszközök elvonják a figyelmünket a feladatokról. A böngészőnkben csak olyan ablak(ok) legyen(ek) megnyitva, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a tanuláshoz. Közösségi médiafelület vagy bármilyen chatablak se legyen nyitva. A legjobb, ha a telefonunkat is lehalkítjuk vagy akár ki is kapcsolhatjuk arra az időre, amíg a feladatainkra szeretnénk koncentrálni.

6. Tanulótársak keresése

Együtt minden feladatnak könnyebb nekiállni, a tanulásnak is. Így, ha tehetjük, keressünk társakat, akikkel távolról is motiválhatjuk egymást, és együtt örülhetünk egymás sikereinek.

7. Online alkalmazások nyelvtanuláshoz

Többféle, akár ingyenesen is használható alkalmazás és weboldal érhető el, amelyek segítségével hatékonyabbá tehetjük a nyelvtanulást. Ezek közül a számunkra megfelelő kiválasztása, kipróbálása és begyakorlása időt vesz igénybe, de végül a ráfordítás többszörösen megtérül azzal, hogy megkönnyíti a dolgunkat. Ebben a tárgykörben is érdemes társulnunk a hozzánk hasonló lelkes tanulókkal, előfordulhat, hogy olyan tippeket és ötleteket kapunk tőlük, amelyek magunktól nem jutottak eszünkbe vagy elkerülték a figyelmünket.

8. Tananyagok felosztása

Ebben eléggé magunkra maradunk, mert azt nekünk kell meghatározni, hogy egy nap vagy egy alkalommal mekkora tanulnivalót szeretnénk feldolgozni és mennyit szeretnénk haladni. Ahogy egyre több tapasztalatot szerzünk a témában, úgy fogjuk tudni egyre jobban meghatározni azt is, hogy mennyi időt vesz igénybe egy lecke vagy egy témakör feldolgozása. Az a jó, ha egy héten többször, akár naponta nyílik lehetőségünk arra, hogy a nyelvtanulással foglalkozzunk, így a napi 20-30 perces tanulással eredményesebb lesz a nyelvi fejlődésünk.

9. Nyelviskolai, nyelvtanári segítség

Bármennyire is sikeres lehet a próbálkozásunk az otthoni online nyelvtanulással, mindig jól jöhet a professzionális tanári támogatás és segítség egy nyelviskolából. Ne szégyelljünk segítséget és támogatást kérni, ez is a fejlődésünket fogja szolgálni.

10. Önmotiváció

Magunkat is motiválhatjuk a további leckék teljesítésére egy előzetesen elkészített tanulási tervvel. Ebben részekre osztjuk a tananyagot, és mindegyik egység végén teszünk egy pipát, ami az elvégzett leckét jelenti. Kisebb jutalmakat is kitalálhatunk magunknak, amelyekkel a haladást ösztönözzük. Ez persze mindenkinél más. Valakinek már az is elég, ha látja a szépen egymás után sorakozó kipipált rubrikákat.

Talán ezzel a pár gondolattal Neked is meghoztuk a kedved az online nyelvtanuláshoz, és néhány jó tippel is szolgálhattunk, hogy ezt milyen keretek között valósítsd meg.

Reméljük, hamarosan eljön az ideje, hogy újra találkozhatunk személyesen is.

Addig is keressetek minket online! Az online nyelvtanfolyamaink széles választékát megtaláljátok honlapunkon.

Vigyázzatok magatokra és szeretteitekre! Converzum – a nyelvi közösségi tér

Szólj hozzá!