Te milyen nyelven álmodsz?

„Álmában mindenki jó tanuló lesz.”

„Az ember álmában is képes tanulni.”

„Nyelvtan alfában.”

„Bárki bármilyen tárgyat jóval kevesebb munkával sajátíthat el.”

Ilyen és ehhez hasonló szlogenek próbálnak meggyőzni minket arról, hogy az alva tanulás (hipnopédia) hatékony alternatívája klasszikus nyelvtanulási módszereinknek.  Tanulmányok, kísérleti eredmények, agykutatók és pszichológusok szakvéleménye, tanulók sikertörténetei, aranyáron kapható hanganyaghegyek és tanfolyamhirdetések állítják, hogy a „Tégy könyvet a párnád alá!” tanács tulajdonképpen akár működhet is.

 A bábeli zűrzavar

Az anyagok, elméletek és módszerek útvesztőjében könnyű eltévedni, de mindenképpen legyünk kritikusak és elővigyázatosak!

Lássuk az első és legnagyobb aggályt, mely magát a koncepciót célozza meg: vajon nem veszélyezteti-e a tanulás azokat a működéseket, amelyek alvás során normális körülmények között zajlanak le? Akkor is lehetséges lesz-e frissen és kipihenten ébredni, ha közben mondjuk szószedetek „magolásával” töltöttük az éjszakát? Ráadásul mindezt álmunkban és nem a nyolcadik kávé után az íróasztalnál…

Míg erre vonatkozóan nem sok információ áll rendelkezésünkre, ha belemegyünk a részletekbe, különböző tudományterületekben merülhetünk el, melyek az agy- és álomkutatástól a pszichológián át a tanulásmódszertanig számos témát ölelnek fel. Nem mindegy például, hogy az alvás mely szakaszában történik a tanulás, és az is vitatott, hogy vajon teljesen új ismereteket kell-e álmunkban memorizálni, vagy csak a már ismert dolgokat lehet alvás közben bevésni.

Amiben mindenki egyetért

Bár kétséges, hogy a hipnopédia klasszikus formájában valóban működik-e, az bizonyos, hogy alvás (ráadásul elegendő alvás) nélkül lehetetlen tanulni. Azt eddig is tudtuk, hogy fontos döntésekre érdemes „egyet aludni”, az viszont nem mindenki számára ismert, hogy az alvás határozottan jó hatással van memóriánkra is. Bebizonyították, hogy ha a már megtanult anyagot 8 óra ébrenlét után kérdezik ki, rosszabbul teljesítünk, mintha ugyanezt 8 óra alvás után teszik.

Szóval akár párna alá rejtjük azt a tankönyvet, akár az íróasztalnál görnyedünk felette, mindenképpen vegyünk át a tanulnivalót egy pihentető alvás előtt és után is!

Szólj hozzá!