Amit ma megtanulhatsz…

Kikre jellemző leginkább a halogatás? A férfiakra? Mediterrán népekre? Vannak krónikus halogatók? Vagy mindannyiunknak van vaj a füle mögött, csak egyesek kevésbé látványosan halogatnak?

Halogatás a nyelvtanulásban

Bármi legyen is az igazság, tény, hogy a nyelvtanulás egy olyan terület, ahol mesterfokon lehet halogatni.  Miért van ez így? Ha megvizsgáljuk a halogatás általánosan megélt okait, szinte egytől egyig alkalmazhatóak a nyelvtanulási helyzetre.

Ha objektíven nézzük a nyelvtanulást, a következőket mondhatjuk el róla:

  • Többnyire hosszú távú projekt.
  • Legtöbbször nem jár azonnali sikerélménnyel.
  • Kudarcokkal viszont már a folyamat elején nagy valószínűséggel szembesülni fogunk.

Ezeken kívül rengeteg olyan szubjektív tényező is bezavar, ami miatt hajlamosak leszünk halogatni. Valljuk be: a nyelvtanulásnak nem minden része élvezetes! Gondolj csak a nyelvtani táblázatokra, ragozások bemagolására vagy a végtelen szószedetekre! Az pedig, hogy kinek mi a mumusa, egyénileg változik. És ha már a mumusoknál tartunk: ott van még a perfekcionizmus, a szorongás, a félelem, a kudarckerülés, az önbizalomhiány és még sok olyan személyiség- és viselkedésbeli jellemző, ami halogatásra sarkall.

Ha ilyen vagy ehhez hasonló mondatok már a te szádat is elhagyták (vagy akár csak a gondolataidon suhantak át), akkor valamilyen szinten ezek a problémák a te nyelvtanulásodat is befolyásolják, és adott esetben halogatásra késztetnek:

 „Nekem nincs nyelvérzékem.”

„Soha nem fogom nyelvtanilag tökéletesen beszélni a nyelvet.”

„Nincs időm/kedvem/energiám házi feladatot írni és/vagy otthon készülni.”

„Az dialektusokat soha nem fogom megérteni.”

„Mindig érződni fog a kiejtésemen az, hogy külföldi vagyok”.

 

Hogyan tanulj még ma?

 A jó hír az, hogy igenis lehetséges és érdemes erőt venni magadon, és nem, vagy kevesebbet halogatni a cél érdekében, legyen az bármi a nyelvvizsgától a nyaraláson át a külföldön való letelepedésig.

Íme, néhány jó tanács arra, hogy hogyan tedd:

  • Tervezz, legyenek határidők!
  • Rendszerezz: legyenek kicsi, nem túl nehéz részfeladataid!
  • Ne egyszerre próbálj sokat megtanulni! Azt pedig végképp ne várd el magadtól, hogy a tanult dolgok mindegyike rögtön be is épül aktív nyelvtudásodba!
  • Jutalmazd meg magadat kisebb részfeladatok elvégzése után!
  • Legyen olyan tanárod, aki számon kéri tőled a feladatokat!
  • Ne titkold a céljaidat! Ha barátaid, családod tud róluk, hajlamosabb leszel meg is valósítani őket.

És végül, de nem utolsó sorban: a nyelvtanulás alapvetően élvezetes tevékenység, főleg, ha jó helyen, jó emberekkel teszed!

halogatas1