Zsonglőrködés a nyelvekkel

„Ahány nyelv, annyi ember” tartja a mondás, de vajon könnyebben születik-e meg bennünk is (átlagemberekben) az új ember, ha már egy vagy több nyelven tudunk? Vagy ez csak a nyelvzseni poliglottok kiváltsága?

A szakirodalom szerint a fenti kérdésekre a válasz: határozott igen!

Hogyan segít a már ismert nyelv?

A legfontosabb érvek között szerepel az, hogy eleve több önbizalommal vágsz bele valami újba, ha már voltál hasonló helyzetben. Ebben van logika, még akkor is, ha nem rokon nyelvekről van szó. Azzal, hogy megtanultál már valamilyen szinten egy idegen nyelvet, előfeltételezi, hogy elsajátítottad azokat a technikákat, készségeket és egyéni módszereket, amelyek segítségedre lesznek a következőnél is.

Egy idegen nyelv tanulása állandó összehasonlítás, gondolj például a nyelvtantanulásra. Ha beszélsz már egy nyelvet, azt jelenti, hogy többé-kevésbé végigrágtad annak nyelvtanát is. Ez viszont csak úgy volt lehetséges, hogy tisztáztad a nyelvtani terminusokat, szabályokat, anyanyelved is sok szempontból jobban megismerve ezáltal. Ráadásul, ha az említetteket mind megtetted, a második vagy sokadik nyelvnél erre már nem kell sem időt, sem annyi energiát fordítanod, hiszen egy már jól ismert rendszerrel hasonlítod össze az újat.

Az is valószínű, hogy egy már beszélt nyelv, nemcsak több önbizalmat ad, hanem nyitottabbá, rugalmasabbá is tesz, ami szintén előnyödre válik majd a jövőben. Valamennyire tisztában leszel azzal is, hogy személy szerint hogyan, mikor és milyen módszerekkel tanulsz leghatékonyabban és milyen trükkökkel tudod meggyőzni magad arról, hogy ne akadj el egy-egy helyzetben vagy ne veszítsd el motivációdat akkor sem, ha bonyolódnak a dolgok.

Hogyan gátolhat az, ha már beszélsz egy nyelvet?

A neten rengeteg cikket, videót és sikertörténetet találhatsz arról, hogy kinek, hogyan, hány nyelvet sikerült elsajátítania, miközben neked még mindig német szavak jutna eszedbe, ha angolul kell beszéled…

Talán azt is tapasztaltad már, hogy amint több nyelvet tudsz, nemcsak a szavakat kezded el keverni, hanem jól kiejteni is nehezebb lesz őket mindkét nyelven, vagy időnként leblokkolsz, ha hirtelen váltani kell.

Íme néhány tipp arra, hogy küszöböld ki a tanult nyelvek összekeverését:

  • beszélj minden adandó alkalommal, ne csak akkor, amikor tanulsz;
  • ne siettesd magad, várd ki, amíg eszedbe jut az a szó, ami ott van „a nyelved hegyén”;
  • ha kész kifejezéseket vagy rövid mondatokat tanulsz, könnyebb lesz az előhívás;
  • egyszerre egy nyelvvel foglalkozz, ne tanulj párhuzamosan többet;
  • ha váltanod kell, ne hirtelen tedd, szokd egy kicsit a másik nyelv ritmusát, hangzását;
  • ha más nyelven beszélsz, szerepet is váltasz, személyiséged, viselkedésed is idomítsd hozzá;
  • olyan nyelvet tanulj, amit szeretsz, kötődsz hozzá és érdekel.

Egy kis motiváció, a pozitív példa (nem elrettentésképpen):

 

És végül (a teljesség igénye nélkül): Sok szerencsét!/Good luck!/Viel Glück!/Bonne chance!/Buona fortuna!/Buena suerte!/Mult noroc!