Motiváció a levélhez

Lázasan böngészed az angol nyelvű álláshirdetéseket, frissíted az önéletrajzod, lehetséges interjúkérdéseket gyakorolsz és rákeresel a cég angol nyelvű profiljára az interneten. De mi kell még ahhoz, hogy pályázatod ne a virtuális szemétkosárban végezze és egyáltalán eljuss az interjúra?

Egy jó angol nyelvű motivációs levél! Most megtudhatod, mire kell figyeled, ha igazán jót akarsz írni!

Megnyerő motivációs levelet írni magyarul sem könnyű feladat, idegen nyelven pedig még nagyobb kihívás lehet, főleg akkor, ha nem elégszel meg az interneten található kész mintákkal. Van azonban néhány formai és tartalmi dolog, amit mindenképp érdemes a megadott sémákból átvenni. Általános szabály, hogy leveled bevezetésében legyen benne az, milyen munkakör érdekelne, majd fejtsd ki miért akarod az állást, miért érzed magad alkalmasnak a feladatra, és a befejező részben udvariasan említsd meg, hogy várod a visszajelzésüket.

Bár nagy lehet a kísértés, nem érdemes szépíteni azokat a tényeket, amelyek a múltbeli tapasztalatokra, képességekre, személyiségedre vagy a nyelvtudásra vonatkoznak. Még ha rövidtávon az interjúztatót sikerül is meggyőznöd, már a próbanapon kiderülhet a turpisság.
Nem érdemes például a nyelvtudásunkról füllenteni, hiszen az már a kiválasztás során is nagyon könnyen tesztelhető. Sokkal célravezetőbb a valóságot bevallani és azt hangsúlyozni, hogy készen állsz a fejlődésre, sőt máris teszel azért, hogy javíts a helyzeten.

A motivációs levél nyelvezete is inkább a reális tudást tükrözze. Arra viszont figyelj, hogy a hangnem formális legyen és bármennyire is tömör a leveled, választékos legyen a szöveg. Egy szinonimaszótár segítségével nem nehéz a hétköznapi szavakat szofisztikáltabbakkal helyettesíteni, elkerülni a szóismétléseket és jobban kifejteni bizonyos részeket. Ami a helyesírást és a nyelvtant illeti, ne hagyatkozz kizárólag a szövegszerkesztőd automatikus javítására. Ha van angolul jól beszélő ismerősöd, inkább nézesd meg vele is, amit írtál, de fontos, hogy a szöveg alapvetően a te műved legyen.

Akárcsak az interjún, a motivációs levélben is törekedj a középútra: légy magabiztos, de nem nagyképű; céltudatos, de nem tolakodó; eltökélt, de nem kétségbeesett. Jó munkát!