Félelem és rettegés a Present Perfecttől

Ha az angol nyelvtanból kell példát mondanunk, a nyelvtanulók és nyelvtanárok nagytöbbségének elsőre a Present Perfect ugrik be. Főleg, ha elrettentő példát keresnek. A Present Perfectből így igazi mumus, félelmetes szörnyeteg lett, pedig nem is olyan nehéz megszelídíteni.

A teljesség igénye nélkül, nézzünk néhány példát erre az igeidőre híres sorozatok szereplőitől, rövid magyarázattal.

💀 Gyakran használjuk a Present Perfectet, ha azt akarjuk kifejezni, hogy valamit mindig is szerettünk, akartunk, csináltunk, stb.

All my life, I’ve prided myself on being a survivor. But surviving is just another loop.
(Maev Millay, Westworld)

💀 Egy megtörtént eseményről beszélünk, de nem teszünk hozzá konkrét múlt idejű időhatározót.

If anyone asks where I am, I’ve left the country.
(Mike WheelerStranger Things)

💀 Tipikus használat, amikor arról kérdezünk/beszélünk, hogy valaha tettünk-e már valamit. Magyarul ezt sokszor a már szócskával fejezzük ki. Sokszor használjuk az ilyen mondatokban az ever és never

Jaime Lanniste: Have you ever met the Blackfish?
Brienne: No.
Jamie Lannister: He is even more stubborn than you are.

(Game of Thrones)

💀 Gyakran előfordul ez az igeidő a for/since használatával, annak kifejezésére, hogy valami valamennyi ideje (for), vagy valamikortól (since) igaz/nem igaz, megtörténik/nem történik meg.

It’s much easier to think someone’s the answer if you haven’t seen them for years. Because they’re not really real. People can’t be answers. They’re just more questions.
(AlyssaThe End of the F***ing World)

Ha csak azt a szabályt megjegyzed, hogy azokban a mondatokban, ahol van konkrét múlt idejű időhatározó (yesterday, last month, in 2017) nem használjuk a Present Perfectet, máris sokat tettél annak érdekében, hogy megszelídítsd a mumust.

Cikkünk az index.hu Szevasztok blogjában jelent meg.

Te is sokszor nekifutottál már az igeidőknek, de még mindig bizonytalan vagy? Írásban megy, szóban már kevésbé? Kattints ide, hogy megtudd, melyik tanfolyamok illenek hozzád!

Induló angoltanfolyamok

🇬🇧 Kattints a további angolos tartalmakért! 🇬🇧

 

Szólj hozzá!