Turistaszemmel Budapesten

Nagy világmárkák, nemzetközi üzlet- és étteremláncok, bulinegyed, hostelek, Airbnb, idegen nyelvű hangosbemondó, írásos tájékoztatók a pályaudvarokon és a tömegközlekedési eszközökön, filmek eredeti nyelven a moziban. Csak néhány példa azokból a dolgokból, melyek a turistalét és a látogatók eligazításának megkönnyítését szolgálják. De vajon tényleg könnyedén boldogulnak?

Ha útbaigazítást kérnek az utcán, tudnak a helyiek segíteni? Ha a jegyautomata elnyeli a pénzt, de nem ad ki jegyet, az ellenőr akkor is megbüntet? A boltban beavat majd az eladónő abba, hogy a kék kupakos ásványvíz nem a szénsavmentes verzió Magyarországon?

A statisztikák szerint a fenti kérdésekre a válasz sajnos többnyire: NEM. Különböző felmérések, európai összehasonlítások és grafikonok egyöntetűen állítják, hogy nagyon a sor végén kullogunk nyelvtudás szempontjából. További rossz hír, hogy a nyelv- és azon belül az angoltudás szintje nem csak az idősebb generáció problémája itthon, hanem a 15-34 év közöttiek körében is meglepően alacsony az angolul „jól” beszélők aránya.

De tényleg „jól” kell-e beszélni ahhoz, hogy a turisták kellemesen érezzék magukat nálunk, ne a jelbeszéd legyen az egyetlen kommunikációs stratégiájuk, és „messze földre” is jó hírünket vigyék? A bloggerek, fórumok és Budapesten élő külföldiek véleménye szerint a válasz az, hogy a nyelvi korlátok nem annyira markánsak, mint hisszük, és ami még fontosabb, a valóságban nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy a felmérések sugallják.

Jellemző, hogy az átlag magyar ember pánikban rázza a fejét az utcán, amikor megkérdezik tőle, hogy beszél-e angolul. Ha kap egy újabb esélyt a turistától, tudatosulhat benne, hogy nem fogják pontozni teljesítményét, és ha a kérdezőnek van türelme meghallgatni a választ, hamarosan megkapja azt. Ha viszont a megkérdezett személy mégis vizsgahelyzetnek fogná fel a „Merre van a Parlament?” jellegű kérdéseket, akkor biztosan akad hallótávolságban valaki, aki szívesen segít – akár idegen nyelven is – a tájékozódásban.

Végezetül annyit, hogy az első benyomások, akkor is, ha csak tudat alatt, de már az első pár másodpercben kialakulnak. Ezt tartsd szem előtt, ha leszólít egy külföldi az utcán! Állj meg, mosolyogj, koncentrálj és magyarázd el úgy, ahogy tudod! Minden esélyed megvan rá, hogy meg fog érteni nyelvtani hibáid ellenére is. Természetesen a cél az, hogy hosszú távon egy nyelvi tesztet is kitűnően ki tudjon tölteni bárki, de vendégszeretetednek semmiképpen ne szabjanak gátat az igeidők!

budapest_gellérthegy