Egyedül vagy csoportban?

Neked hogy a legjobb?

Nyelvtanulók, angoltanárok, tanfolyamszervezők, nyelvészek, pszichológusok teszik fel a kérdést újra és újra. Melyik a hatékonyabb módja az angoltanulásnak: az egyéni vagy a csoportos nyelvtanulás? Nagy dilemma ez, sok múlik a válaszon, mely alapjaiban határozza meg a tanulás jellegét.

A „helyes” választ talán azért olyan nehéz megadni, mert rengeteg szempontot kell figyelembe venni a mérlegelésnél. Többek között fontos a nyelvtanulás célja, a tanár módszerei, a tanuló személyisége, motivációja, tanulási stílusa, nyelvi szintje, sőt még az is, mennyi időt és/vagy pénzt szeretne az angolnyelv-tanulásra szánni.

Íme, néhány mindennapi helyzet, ahol a megfelelő tanácsra van szükség:

– Gátlásos tizenéves rövid időn belül kér segítséget nyelvvizsga-felkészítésben.
– Egy elfoglalt üzletember igényel kommunikációfejlesztést.
– GYES-en lévő anyuka szeretne kezdő, általános angoltanfolyamon részt venni.
Külföldre készülő huszonévesnek angol nyelvtani rendszerezésre van szüksége.
– Iskolás gyerekek szeretnének játékosan angolul tanulni.

Ugye, hogy nem könnyű eldönteni, milyen típusú nyelvtanfolyamot válassz? Elméletben, akár a csoportot, akár az egyéni tanulást választanád a felsorolt helyzetekben, rögtön lehetne a kiszemelt tanfolyamtípusra ellenérvet is találni. Egy egyéni tanfolyamon gyorsabban haladhatsz, de elég életszerű csoporttársak nélkül, „csak” a tanároddal kommunikálni? Ha te nem szívesen szólalsz meg mások előtt, akkor valóban az a célravezetőbb, ha a véleményedet a csoporttársaid előtt kell kifejtened? Vagy esetleg az a produktívabb, ha csak a tanároddal kommunikálsz, akinek nagy bizalmat szavazol és tudod, hogy nem ér kritika egy félrement mondat miatt?

Akkor mégis, hogyan tovább?

A legjobb döntés az, ha egy profi szintfelmérő tanár segít neked, aki nemcsak az aktuális nyelvi kompetenciád teszteli szóban és írásban, hanem többek között figyelembe veszi a célod, a személyiséged és a tanulási stílusod is. Minden eset más és más, ezért a legjobb az, ha személyre szabott segítséget és tanácsot kapsz, és utána választod ki a számodra megfelelő tanfolyamot.