Interjú Kiss Edó szakmai vezetővel

Hogy emlékszel vissza, mindig is nyitott voltál az idegen nyelvekre? Neked könnyen ment a nyelvtanulás?

Gyerekkoromban idegenvezető, tolmács vagy légiutaskísérő akartam lenni.

Azt még akkor nem tudtam, hogy mik ezek a munkakörök pontosan, csak tetszettek valamiért. Biztosan ez sem volt már véletlen.
Nem emlékszem arra, hogy nagyon könnyen ment volna a nyelvtanulás a kezdetekben. Ez alatt az orosznyelv-tanulást értem. Én még akkor is oroszul tanultam, amikor az már szinte ciki volt.

Egy olyan gimnáziumi osztályba jártam, ahova a többiek már nagyon komoly orosz előtanulmányokkal érkeztek, ezért nekem nagyon sokat kellett dolgoznom azon, hogy felhozzam a tudásomat.
Az oroszórák előtt szó szerint rettegtem, és minden alkalommal nagyon aggódtam. Folyamatosan szorongtam, hiszen nem tartottam ott, ahol a többiek. Sokat kellett bizonyítanom, keményebben tanulnom minden sikerélmény nélkül.

Valószínűleg ebből a tapasztalatból adódott, hogy később, amikor már én is tanítottam, az elsődleges szempont mindig az volt az óráimon, hogy mindenki felszabadultan érezze magát.

 A második nyelv, amit a gimnáziumban tanultam, a német volt. Teljesen más volt, egy új színfolt, egy új dimenzió. Azonos szintről kezdtem, mint a többiek, így nem volt előzetes lemaradásom. Ez nagy tanulság is egyben: ha egy szintről indulsz a többiekkel, az lelkileg mindig megnyugtatóbb.

Aztán felnőtt fejjel elkezdtem angolul tanulni, még mindig tanulom, legalábbis az órára eljárok 🙂, de szerintem ez egy „never ending story” lesz az én életemben. 🙂

Milyen utat jártál be szakmailag, és milyen szerepet töltesz most be a Converzum életében?

A gimnáziumi éveket követően még egy évig tanultam németet nagyon magas óraszámban.  Erre szántam azt a teljes évet. Majd elvégeztem a nyelvtanárképzést, és a diploma után elkezdtem németet tanítani vidéken. Az első budapesti munkahelyem már a Tudomány Nyelviskola volt (2016-tól Converzum – a nyelvi közösségi tér néven újult meg).

Úgy kerültem ide, hogy egy barátom szólt: némettanárt keresnek. Elmentem az interjúra, kiderült, hogy angoltanárt keresnek, de ha már ott voltam, azt kérték, hogy a következő szombaton tartsak egy próba németórát. Elmentem, megtartottam, remekül sikerült, így 2-3 évig némettanárként dolgoztam. Ezután vezetőtanár lettem, utána tanulmányiigazgató-helyettes, majd pedig szakmai vezető.

Párhuzamosan a munkáimmal, számos más dolgot is csinálok a Converzumnál. Én vezetem a lakossági üzletágat, emellett néhány kollégámmal együtt 6 éven keresztül csináltunk egy fantasztikus projektet, amit sohasem fogok elfelejteni. Magyart oktattunk idegen nyelvként külföldi, harmadik országbeli állampolgároknak. Ez egy nagyon klassz program volt. Több mint 600 hallgatót jelentett, sok kultúra és nemzet megismerését.

Miért szeretsz a Converzumnál dolgozni?

Mindig azt szoktam mondani, hogy az évek alatt nagyon jó baráti légkör alakult itt ki. A kollégákkal mindig számíthatunk egymásra, barátként tekintünk a másikra. A Converzumban az a szuper, hogy nagyon ügyfélbarát, és stabilan hoz évről évre nagyon magas szakmai színvonalat.  Jó itt lenni, fantasztikus közösen alkotni mindig valami újat, és jó érzés a saját munkámmal hozzájárulni a további sikerekhez.

Mit szeretsz magában a tanításban?

Azért jó tanárnak lenni, mert annyiféle emberrel találkozhatok, annyiféle embert ismerhetek meg a tanítás közben, mint sehol máshol. Minden tanuló mást akar elérni, más a célja, más a személyisége. Ez azt jelenti, hogy én magam is minden nap más kihívást élhetek meg általuk. Segítő és motiváló ember lehetek a számukra.

A tanári hivatás azért nagyszerű, mert egy jó tanár érdekessé teheti a nyelvórákat, elűzheti a tanulók félelmeit és gátlásait, tudást ad át, és részese lehet a tanuló nyelvi fejlődésének.

Én személy szerint nagyon szeretek teljesen kezdőket tanítani, mert náluk néhány héten belül látványos sikerek érhetők el. Nagyon jó a diákokkal együtt elérni a céljaikat, látni a csillogást a szemükben, látni és élvezni a lelkesedésüket.

Előfordul, hogy az egyéni oktatások alkalmával barátsággá alakul a kapcsolatom a tanulókkal.

A csoportos órák esetén meg az a legszebb, ahogyan a csoport egy csapattá kovácsolódik. A tanfolyam alatt erősebb személyes kapcsolatok is szövődhetnek, és esetenként életre szóló barátságok is alakulnak.
Fantasztikus dolgok ezek! Büszke vagyok az emberekre, akiket taníthatunk. Az összes tanítványom különleges valamiben. Engem ez inspirál.

Mi a legsikeresebb szakmai élményed?

Minden tanuló igényét kielégíteni: az siker. Illetve sikernek éltem meg a 6 éven át zajló magyarnyelv-oktatás projektet is. Egy hihetetlen jó tananyagot fejlesztettünk ki a munkatársaimmal, és érdekes programokat találtunk ki. Erre nagyon büszke vagyok, hiszen csak néhányan, pár kollégám és én vettünk ebben a projektben részt, és mindent mi csináltunk elejétől a végéig.

Volt egy tanítványom, aki éppen a Zeneakadémiára járt. Angolt és olaszt is tanult korábban, de szüksége volt a német nyelvre is. Utálta a németet. Amikor már magasabb szinten beszélte a nyelvet, egyszer csak azt mondta, hogy nagyon szereti a németet, és már nem tudja elképzelni nélküle az életét. Ezt a mondatot sosem fogom elfelejteni neki. 🙂

De van még egy szép emlékem. Kezdő tanár koromban volt egy autista diákom, akinek középfokú német nyelvvizsgát kellett letennie. Őt tanítani nem volt mindig egyszerű, nem voltam felkészülve erre akkor még, de végül megtaláltuk a közös hangot, és sikerült a vizsgája.

A szüleim gyógy- és fejlesztő pedagógusok, biztosan ennek is köze van ahhoz, hogy érzem: hogyan kell közelednem a különlegesebb emberekhez. Talán ez genetikailag van belém kódolva.

Én fiatal tanárként mindig ösztönösen tanítottam, az volt a legfontosabb a számomra, hogy ne legyen az embereknek semmilyen félelme vagy szorongása a nyelvtanulással kapcsolatban. Az volt a célom, hogy amit gyerekkoromban én átéltem, azt senki ne érezze a tanítványaim közül. Aztán persze közben sok szakirodalmat olvastam, tanultam, módszertanilag fejlődtem, és ezek a könyvek megerősítettek abban, hogy amit én magamban gondolok a nyelvtanulásról, nyelvtanításról, az jól van úgy. 🙂

Szerinted milyen egy jó nyelvtanár? Milyen tanárokkal dolgoztok itt a Converzumnál?

Egy jó nyelvtanár mindenképpen legyen nyitott. A világra, a diákjaira, mindenre. Nagyon alaposan figyelje meg őket, tudja és értse az igényeiket, és segítse őket a céljaik elérésében.

Legyen nyitott a szakmai vezető tanácsaira. Legyen kíváncsi. Folyamatosan akarjon fejlődni szakmailag, és legyen bátorsága kipróbálni az új módszereket. Aztán hosszú távon alkalmazza azokat vagy ne, de mindig próbálkozzon.

Próbálja meg a legjobb utat megtalálni a diákjaihoz, ami nem minden esetben könnyű, és egyáltalán nem egyszerű. Fontos a széleslátókörűség és befogadó attitűd. A jó tanár meghallja a diákot, és ráérez arra, hogy milyen módon segítheti a céljai elérésében. Persze a következetesség is nagyon fontos. Enélkül nem lehet eredményeket elérni.

Nekem személy szerint fontos, hogy a tanárnak legyen humora, de ez a tulajdonság igazán hab a tortán.

Azt gondolom, hogy egy tanárnak hátrébb kell húzódnia, és onnan kell irányítania a tanulót, motiválni és inspirálni őt. Az igazán nagyszerű, ha partneri kapcsolat van a tanár és diák között. Mi, akik a Converzumnál tanítunk, arra törekszünk, hogy megvalósítsuk ezt a partneri viszonyt a diákjainkkal.

A Converzumban mindenki segít mindenkinek, mi, szakmai vezetők a tanárokkal óramegbeszéléseket tartunk, és kölcsönösen látogatjuk egymás óráit. Ez nem ellenőrzési céllal történik, hanem inkább segítő szándékkal, hogy a tanárok még eredményesebbek legyenek a munkájukban.
Jó hatással van a csapatszellemre, hogy házon belül szervezünk a tanároknak módszertani workshopokat. Fontos szempont nálunk, hogy folyamatosan új módszereket, nézőpontokat ismertessünk meg a munkatársakkal, fejlesszük a jártasságukat, segítsük őket abban, hogy hogyan lehet még élvezetesebb nyelvórákat tartani. A tanárok is megoszthatják velünk és egymással szakmai sikereiket, közösen ötletelhetnek, egy igazi szakmai műhely alakulhat így ki.

Minden évben szakmai konferenciát szervezünk, ahol a saját tanárainkon túl mindenkit szívesen látunk, aki érdeklődik az új nyelvtanítási módszerek iránt, aki felkészült előadóktól szeretne izgalmas előadásokat hallani.
De évek óta mi szervezzük Magyaroroszág legnagyobb nyelvtanulási seregszemléjét, a LinguaFestet (régi nevén a Nyelvparádét), melynek keretében szintén tartunk szakmai előadásokat, szakmai workshopokkal színesített nyelvtanári konferenciát. Ahogy csak tudjuk, igyekszünk támogatni a nyelvtanárokat.

Melyik a kedvenc szolgáltatásod / terméked a Converzumban, ami a szívedhez a legközelebb áll?

A VIP egyéni nyelvoktatás az egyik kedvencem. Változatos igényekkel érkeznek hozzánk a tanulók: van, aki külföldi munkavállalás miatt szeretne gyors tempóban nyelvet tanulni; van, aki a diploma megszerzése miatt fordul hozzánk; van, aki éppen állásinterjúra készül; van, aki pont a nyelvvizsgáját szeretné megszerezni; és van olyan is, akinek egyszerűen csak a szakmájához kell a nyelvtudás.

Ha valakinek nem engedi meg a munkahelyi beosztása, vagy valami más okból nincs elég ideje arra, hogy a csoportos, fix idejű tanfolyamokra járjon, vagy kifejezetten egyedül szeretne tanulni, annak tökéletes ez a VIP egyéni nyelvtanfolyam.

Ez egy standard egyéni tanfolyam, ahol arra törekszünk, hogy a nyelvtanuláson belül a kommunikáció kapja a legnagyobb szerepet. A tanulónak lehetősége nyílik rá, hogy minél többet beszéljen, ráadásul annyiszor jön órára, ahányszor akar. Ezzel a módszerrel gyors sikereket lehet elérni. Elsősorban a diák dönti el, hányszor és milyen időpontban jár az órákra, természetesen a nyelviskola rendszeréhez és a tanár időbeosztáshoz igazodva, a közösen egyeztetettek szerint.

A másik, amit szeretnék megemlíteni, az a Nyelvi Klub, ami nemcsak a nálunk magyarul tanulók számára elérhető. Ez egy ingyenesen látogatható közösségi program magyarul tanuló személyek számára. Jöhet ide bárki, nem kell, hogy nálunk tanuljon. Jöhetnek azok, akik a Converzumnál tanultak magyarul, de az ismerőseik is, vagy bárki, akinek van kedve csatlakozni, és aki a magyarnyelv-tudását fejleszteni szeretné. A Nyelvi Klub rendezvényeken kínálunk kulturális programokat, közös filmnézést vagy közös főzést, és a kötetlen beszélgetésekkel, a tapasztalatcsere lehetőségével válik a másfél, két vagy három óra igazán kellemes együtt töltött idővé.

Mit tanácsolnál a mai fiataloknak a nyelvtanulás terén?

Német nyelvvel kapcsolatban azt üzenem, hogy ne legyenek előítéleteik. Én is mindig megkapom a der, die, das, és úgy összességében a német nyelvtan miatt a magamét, és azt, hogy ez egy tanulhatatlan nyelv. Én azonban úgy gondolom, hogy minden nyelvnek megvan a maga szépsége, és ezzel együtt minden nyelvet meg lehet tanulni. Ha egy külföldinek sikerül megtanulni magyarul, akkor higgyük el, hogy nekünk is sikerülni fog megtanulni németül. Tegyük félre a gátlásainkat, és felejtsük el azokat a pontokat, hogy miért nem fog sikerülni. Csak hagyjuk, hogy áramoljon a tudás, fogadjuk be az új dolgokat, így lehet igazán tempósan haladni. Ne gondoljuk túl ezt, és merjünk lazábban állni a dolgokhoz. Hiszen mi baj történhet? Végül megtanulunk használni egy nyelvet.

Mi a kedvenc német idézeted?

„Menschliches Verhalten wird nicht von Bedingungen diktiert,
die der Mensch antrifft,
sondern von Entscheidungen,
die er selber trifft.”   Viktor Emil Frank

/ Fordítás: Az emberek viselkedését nem az általuk megtapasztalt körülmények diktálják, hanem az önmaguk által hozott döntések. /

Végezetül mondj egy valós vagy fiktív, mai vagy történelmi személyt, akivel szívesen leülnél egy kávéra beszélgetni!

Én bárkivel leülnék egy kávéra, mert szerintem mindenkitől tanulhatok valamit az életben.

Ha valakit most nagyon ki kell emeljek, akkor az Rüdiger Dahlke. Ő egy orvos-pszichoterapeuta, természetgyógyász és író.
A könyvei rendkívül érdekesek és megkapóak. Dahlke nagyon sokat segített az embereknek a munkásságával. Szívből ajánlom mindenkinek, hogy olvasson tőle.

Köszönjük a válaszokat Edónak!

Előző interjúnkban Tölgyesi Zsuzsanna cégvezető válaszolt a kérdésekre ➡️➡️➡️ olvassátok el azt a beszélgetést is.