Irreális nyelviskolai ajánlatok, amiknek Te SOHA ne dőlj be!

A két leggyakoribb kifogás a nyelvtanfolyamokkal kapcsolatban:

 • túl hosszú, nincs nekem időm erre;
 • túl drága, nincs nekem pénzem erre.

Pontosan ezekre az érvekre születnek válaszul a 300 órás, és 300 Ft óradíjas „szuper” nyelvtanfolyamok.

Mi ezekkel a baj?

Röviden: 300 óra messze nem elég ahhoz, hogy a 0-ról B2 szintre építsük a nyelvtudásunkat, 300 Ft pedig irreálisan alacsony ár, amiért minőségi szolgáltatást egészen biztosan nem kaphatsz.

De hogy ne csak a levegőbe beszéljek, vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről ezeket a becsapós ajánlatokat!

Milyen nyelvtudást kapsz 300 óra alatt?

Vegyük példának az angol nyelvet, és most ne kizárólag a különböző nyelviskolák több éves tapasztalatára és eredményeire hagyatkozzunk – nézzük meg mellettük a hivatalos, szakértők által meghatározott számokat!

A Közös Európai Nyelvi Referenciakeret (röviden: KER) az, ami a nyelvi szinteket A1-től C2-ig sorolja be, ebből a B2 jelenti a középfokot.

A KER javaslatai alapján angolból

 • 180-200 óra kell az A2-es szinthez;
 • 350-400 óra a B1-hez;
 • 500-600 a B2-höz;
 • 700-800 óra a C1-hez;
 • 1000-1200 pedig a C2-höz.

A képzeletbeli példánkban szereplő, 300 órás tanfolyamot kínáló nyelviskola tehát az alapszinthez elegendő idő alatt kínálja a B2-es nyelvtudást.

Mit kell tudni középfokon?

Csak hogy jobban árnyaljuk a képet, nézzük meg, hogy a Közös Európai Referenciakeret értelmezésében mit takar a B2-es szint.

A középfokú nyelvvizsgával rendelkezők

 • probléma nélkül, természetesen, közvetlenül tudnak anyanyelvi beszélőkkel kommunikálni;
 • nemcsak hallgatnak, de kérdeznek, válaszolnak, és előadják érvekkel alátámasztott véleményüket;
 • részletezni tudják egy téma kapcsán a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Értelemszerűen tehát ez már nem a „köszönök, bemutatkozok, kézzel-lábbal mutogatva megértetem magam” színvonal.

Szerintem már sejted, mire akarok kilyukadni: ez pont nem az a téma, ahol meg lehet spórolni a befektetett időt és energiát.

Térjünk rá az anyagiakra!

Képzeletbeli nyelvtanfolyamunk másik nagy előnye, hogy 300 forintos, extra-szuper akciós áron kínálja óráit nekünk.

Mi ezzel a probléma?

Tegyük egy pillanatra félre az ár-érték kérdéskörét (hamarosan úgyis visszatérünk rá), ehelyett álljunk meg, és gondolkozzunk logikusan!

300 forint egy óra, ami egy 12 fős csoport esetében 3600 forintot jelent.

Ez az összeg fedezi a következőket: a tanár, és a többi alkalmazott munkadíját, a marketingköltségeket (hiszen valahogy eljutott hozzád ennek a hihetetlen akciónak a híre), a helyszínnel járó kiadásokat (az áramtól kezdve a különböző technikai eszközökig), és még sorolhatnánk, mennyi mindent.

Te mennyire tartod ezt reálisnak?

Többet veszíthetsz a pénzednél az olcsó nyelvtanfolyamokkal

Persze, mindannyian érzékenyek vagyunk az árakra, és szeretünk jól járni: ha pedig az átlagos óradíjak harmadáért/negyedéért találunk egy nyelvtanfolyamot, akkor sokan szeretnénk lecsapni rá.

A baj csak az, hogy többféle módon is megbánhatjuk.

 • Kiderülhet, hogy valójában rengeteg olyan költség van tankönyvek, munkafüzetek, szótárak, hanganyagok formájában, amikről ugyan az ajánlatban nem beszéltek külön, mégis jelentősen megnövelik a nyelvtanulásra szánt kiadásaidat;
 • vagy ami szintén valószínű, hogy nem fogsz minőségi nyelvtanulásban részesülni a pénzedért.

Ez utóbbi pedig talán a legveszélyesebb, mert nagyon sok tanuló nemcsak a drága idejét és pénzét veszíti el ezzel, hanem a motivációját is.

A jövődre lehet hatással egy rosszul megválasztott tanfolyam

Vannak, akik sokáig halogatják, hogy belekezdjenek a nyelvtanulásba, vagy mert félnek a sikertelenségtől, vagy mert sokallják a tanfolyami díjakat, esetleg mindkettő miatt egyszerre.

Ha viszont szembe jön velük egy olcsó ajánlat, akkor az alacsony árakat látva lehet, hogy mégis megpróbálkoznak vele, „nincs mit veszítenem” alapon.

A probléma az, hogy ha mégsem sikerül elérni az adott célt (például a B2-es nyelvvizsgát), akkor nagyon sok tanuló az önmagába vetett hitet veszíti el – úgy érzi, hogy ő soha nem lesz képes megtanulni egy idegen nyelvet, hiszen lám, most sem sikerült.

Ez óriási kárt jelent, amit nem tudunk megbocsátani az ilyen lehetetlent ígérő nyelviskoláknak.

Bár azt hitted jól jársz, mégis a végén sokat veszítesz – ezért figyelj arra, hogy soha ne dőlj be az irreálisan jó ajánlatoknak.

És akkor milyen a reális ajánlat?

A nyelviskolák átlagos csoportos tanfolyami ára 1000 forint/fő felett kezdődik: ez már fedezni tudja a magasan képzett tanár munkadíját, a tanuláshoz alkalmas környezetet, szakmai felügyeletet, technikai eszközöket, vagyis mindent, ami az eredményes fejlődéshez szükséges.

Ha túl alacsony az ár, akkor a tanfolyamon valamit megspóroltak: vagy az oktató nem hozza a megfelelő színvonalat, esetleg a terem teljesen alkalmatlan a tanításra, vagy az eszközök hagynak kívánni valót maguk után – esetleg mindez egyszerre merül fel.

Ha az olcsóbb tanfolyamok is hoznák ugyanazt a színvonalat, mint amit az elismert nyelviskolák diktálnak, akkor a piac szabályai szerint már meg kellett volna szűnnünk, nem igaz?

Hiszen néhány hónap alatt mindenki megszerezte volna már régen a nyelvvizsgáját, mindezt kevesebb, mint 100.000 forintból.

És valahogy mégis azt látni, hogy az olcsó tanfolyamok tűnnek el egyik pillanatról a másikra, és csak a minőségi szolgáltatásokat nyújtók tudnak évtizedek múltán is működni.

Ezt kapod a pénzedért

A magasabb ár nagyobb biztonságot is jelent, és ennek két fő oka van.

Egyrészt biztos lehetsz benne, hogy a pénzedért már egy kidolgozott, kipróbált, kész „terméket” kapsz – egy gondosan összeállított tanterv alapján felépített tanfolyamot, egy képzett és gyakorlott tanár vezetése mellett.

Másrészt pedig a Te motivációd is adott, hiszen több pénzt fektettél be, így pedig Neked is komoly érdeked fűződik ahhoz, hogy a tanulás sikerrel záródjon le, és elérhesd a céljaidat.

A legfontosabb: egyetlen nyelvtanfolyammal sem vehetsz magadnak nyelvtudást

Nagyon fontos, hogy bármennyit is fizetsz, a nyelvtanulás legnagyobb kihívását senki sem veheti le a válladról.

A magasabb óradíjért megvásárolt minőség több esélyt jelent a sikeres nyelvvizsga, vagy a magabiztos nyelvtudás elnyeréséhez – nem pedig azt, hogy Te hátradőlhetsz, és várhatod, hogy a tudás csak úgy a fejedbe szivárogjon.

Persze, lehet barátságos hangulatban, szórakozva tanulni, de ettől még szükség van részedről a komoly munkára is.

Egy minőségi nyelviskolában, megkapod azt a támogatást és azokat az eszközöket, amikkel elérheted céljaidat – a többi már csak azon múlik, hogy élsz-e velük. Ha érzed magadban a motivációt, és szeretnéd megragadni a minőségi nyelvtanulás lehetőségét, akkor jelentkezz tanfolyamainkra most!

Szólj hozzá!