Ki a jó (online) tanár?

Azt halljuk tanároktól, tanulóktól, tiniktől és nagyoktól, hogy az online megoldásokról hirtelen megindult információáradat, nem felszabadító érzés nyújt, hanem sokszor inkább zavarba ejt, vagy akár fullasztó érzést is kelthet az érintetteknél. A tanároknak gyakran nehéz választani. Kötelességüknek érzik, hogy mindennek utánanézzenek, mindent megtanuljanak, miközben párhuzamosan már az órákat tartják.

Nem attól leszel jó online tanár, hogy sutba dobsz mindent, amit eddig csináltál, és teljesen más koncepciót dolgozol ki.

Nem attól leszel jó online tanár, hogy rengeteg különböző eszközt használsz egyszerre, kimerítve ezzel a tanulódat és saját magad is.

Nem attól leszel jó online tanár, hogy most pánikszerűen beleveted magad valami teljesen új rendszerbe, és elkezded az elejéről megtanulni minden részletét.

Nem attól leszel jó tanár, hogy egymás után küldözgeted a tanulódnak a linkeket, különböző quizeket és feladatokat.

Mert tulajdonképpen nem is online tanár leszel, hanem maradsz jó tanár, aki most a virtuális térben tanít, igazán jó tanár pedig itt is attól leszel, amitől eddig:

Érzékenyen és empatikusan fordulsz a tanulód felé, és a szintjének és az érdeklődésének megfelelő anyagokkal készülsz.

Használod a tapasztalatodat, és a szakmai tudásodat, nem kételkedsz magadban, és abban, amiben hiszel.

Kreatívan alkalmazkodsz az új helyzethez, pont úgy, mint amikor kiderült, hogy minden előkészített anyagot otthon hagytál, vagy amikor nem működött a fénymásoló : )

Türelmes vagy magaddal, amikor valami nem megy tökéletesen, pont úgy, mint amikor órán nem jut eszedbe egy szó, vagy véletlenül rossz könyvet viszel be.

Takarékosan bánsz az energiáddal, adsz időt magadnak az alkalmazkodásra, és használod a meglévő tudásodat és az anyagaidat.

Már a legegyszerűbb online megoldások használatával (Skype, Zoom) is remek órákat fogsz tudni tartani, mert a sikeres óráid igazi titka Te vagy.

Szólj hozzá!