Mit gondolsz? Felnőtt fejjel nekiállni a nyelvtanulásnak őrültség, vagy életed legjobb döntése lenne?

Addig tanulj fiam, míg gyerek vagy és fog az agyad!” – ki ne hallotta volna ezt a tanácsot iskolás évei alatt, miközben leginkább arra vágytunk mindannyian, hogy nőjünk már fel végre, és ne kelljen tanulni.

Így emlékszel Te is?

Aztán, ahogyan telt-múlt az idő, rájöttünk, hogy nem abban a korban élünk, amikor a tanulást egy bizonyos életszakaszban el lehet hagyni.

Sőt!

A gyors társadalmi, technikai fejlődés a gyors felzárkózást is megköveteli, ennek következményeképpen most már sosem dőlhetünk hátra azt állítva, hogy megtanultunk mindent, amire szükségünk van.

Kiderült, hogy olyan típusú és minőségű, folyton megújuló ismeretanyagra van szükségünk a boldoguláshoz, amit normál esetben az iskola falai között töltött idő alatt aligha lenne lehetőségünk elsajátítatni.

Mi több, felnőtt korunkra szép lassan rájövünk arra is, hogy tanulni nem azért kell, mert muszáj, hanem azért, mert a tudás hasznos, ráadásul a tanulás sok esetben kifejezetten jó élmény is lehet.

A 21. század így az élethosszig tartó tanulás évszázada lett

A gyors fejlődéssel egy ütemben sokat változott és nyílt is a világ az elmúlt néhány évtizedben, így a minél többnyelvű kommunikáció képességének szerepe is sokkal hangsúlyosabbá vált.

Ma már egészen biztosan nem versenyképes egy olyan személy, aki a saját anyanyelvén kívül más nyelven nem tud kommunikálni.

Hovatovább, az angol nyelv ismerete és magabiztos használata túlzás nélkül alapelvárásnak nevezhető szinte már minden munkaterületen és élethelyzetben.

De mi a helyzet azzal, aki az iskolában nem tudta elsajátítani a megfelelő szinten a választott idegen nyelvet?

Érdemes lehet még felnőttként nekiállni, és az elejétől elkezdve összegyűjteni a magabiztos nyelvhasználathoz szükséges hatalmas információhalmazt?

Van egy rossz hírem a szkeptikusoknak!

A tanulásból tulajdonképpen nem lehet kiöregedni.

Ennek ellenére a felnőttkori nyelvtanulás elmulasztásának, vagy éppen idő előtti abbahagyásának az egyik leggyakoribb oka, hogy a tanuló úgy hiszi, ő márpedig öreg a tanuláshoz.

A tanulási képesség az idő előrehaladtával is megmarad, sőt kiegészül egy csomó olyan új eszközzel fegyvertárunk, amit bevethetünk a hatékonyabb eredményelérés érdekében.

Miért gondolják sokan, hogy aki gyerekkorában nem tanult nyelvet, annak felnőttkorban már nem is érdemes elkezdenie?

Ha őszinték akarunk lenni önmagunkhoz, vizsgáljuk csak meg, hogy ez valóban így van-e, vagy csak a könnyű utat választjuk azzal, hogy a fent említett indokokat mantrázva feladjuk célunkat!

Nem kizárt ugyan, hogy valakinek megváltozik idővel a tanulási kapacitása negatív irányba, de a mi tapasztalatunk inkább az, hogy a felnőtt sokszor türelmetlen, és irreális elvárásokat támaszt magával szemben, tehát gyakorlatilag a kudarcélményeit saját magának generálja.

Pedig egy kis pozitív és motivált hozzáállással elképesztő eredményeket érhetne el a nyelvtanulásban bárki, korcsoporttól függetlenül, akár még idős korban is.

Mert, mint szinte mindig, a megoldás most is Benned és a hozzáállásodban rejlik!

Legelőször, mielőtt nekiállsz a tanulásnak, tedd fel magadnak a kérdést, hogy valójában mi a célod, és határozottan döntsd el, milyen eredményt szeretnél elérni!

  • Valóban fontos, hogy megtanuld azt a nyelvet?
  • És meg is akarod tanulni?
  • Mennyi energiát vagy hajlandó ebbe invesztálni?
  • Meg fogsz tenni mindent, hogy elérd a célodat?

Mert ha megvan a cél, akkor már csak be kell vetni az annak eléréséhez szükséges, rendelkezésre álló eszközöket.

Felnőttként rengeteg olyan tudás van már a birtokunkban, ami segíti a nyelvtanulást.

Hiszen Te felnőttként már tudod, hogyan működik egy nyelv.

Tudod, hogy mi az a szó, a toldalék, a mondat, ismered a ragozás fogalmát

Könnyebben felismered egy nyelv mintáit, felismersz akár bonyolultabb nyelvtani összefüggéseket is, ezért könnyebben tudod ezeket tudatosan alkalmazni.

Ne felejtsük el azt sem, hogy eleve sokkal nagyobb szókinccsel rendelkezel, mint egy gyerek, ami sokszor segít, hogy gyorsabban rögzüljenek az idegen szavak.

Az sem kizárt, hogy már rendelkezel bevált tanulási stratégiákkal, de ha mégsem, azt biztosan tudod, hogy mi az, ami egyáltalán nem válik be nálad, így azzal már nem is próbálkozol.

Előnyödre fordítható még, hogy felnőttként erősebbek lehetnek a motivációid, már pontosan tudod, mit nyersz azzal, ha bővíted tudásodat és gyarapítod nyelvismeretedet.

Tehát ha az előnyeidre összpontosítod az eddig kifogásgyártásba fektetett energiádat, szinte biztos, hogy meg fogod tudni tanulni azt a nyelvet!

Persze, azért a gyerekkori tanulásnak is vannak előnyei

Nyilvánvalóan nem lehet kijelenteni, hogy a gyermekkori nyelvtanulásnak nincsenek előnyei a felnőttkorival szemben.

Például a serdülőkor előtt sokkal nyitottabb még az agyunk az új hangokra, sokkal könnyebben tudjuk utánozni ezeket, így nagy a valószínűsége, hogy egy gyerek hamarabb és könnyebben tesz szert anyanyelvi szintű kiejtésre idegen nyelven, mint egy felnőtt.

De azért ez sincsen kőbe vésve, másrészt nem feltétlenül az anyanyelvi szintű kiejtés kell, hogy a cél legyen, bőven elég a jól érthetőség is.

Egy sokkal triviálisabb indok az, amiért a gyerekeknek számtalan alkalommal sikeresebb a nyelvi fejlődése a felnőttekénél.

Ugyanis a gyermekek legnagyobb fegyvere a hatékony nyelvtanulás elérése érdekében nem más, mint a hozzáállásuk.

Egy gyermek nem görcsöl azon, hogy mindent tökéletesen mond-e, nem szégyenkezik a legnagyobb hiba miatt sem, tehát abszolút pozitív hozzáállással közelíti meg a tanulást.

Annak köszönhetően, hogy a legtöbb gyermek mentes a teljesen felesleges és terhes félelemtől, görcsöléstől, sokkal előbb és könnyebben kezdi el a nyelvtudását a gyakorlatban is hasznosítani.

Meg mer szólalni magabiztosan akkor, mikor Te még mindig a körmödet rágva azon tűnődsz, vajon mennyire lesz ciki, ha ez a mondat most nem lesz tökéletes.

Amikor azt mondjuk, hogy gyermekként sokkal könnyebb a nyelvtanulás, akkor igazat állítunk

De nem azért, mert az embernek felnőtt korára romlik az értelmi képessége.

Csupán a gyermekkor gondtalan, pozitív hozzáállását és az örömteli tanulás iránti lelkesedését áldozzák fel idővel sokan a sikerorientáltság és türelmetlenség oltárán.

Az első bukkanó után pedig sokkal egyszerűbb beletemetkezni abba az elterjedt, mégis tökéletesen hiteltelen kifogásba, hogy „Én már öreg vagyok a tanuláshoz!

Hiszen, mint ahogy láthatod, most értél csak meg rá igazán.

Tehát felejtsd el most egy kicsit azt, mit sulykoltak beléd, vagy mit hitettél el Te saját magaddal arról, hogy a Te korodban miért nehéz már a tanulás!

Vedd elő a gyermeki lazaságodat, fűszerezd meg az azóta gyűjtött tudásoddal, tapasztalatoddal, és hidd el nekem, ha nem félsz nekivágni, Te saját magad fogsz a legjobban meglepődni az elért eredményeiden!

Én hiszek abban, hogy Neked is sikerülhet!

Te hiszel saját magadban? Mikor vágsz bele?

Szólj hozzá!