Most megtudhatod, hogyan válassz nyelviskolát

Évről évre egyre többen jönnek rá arra, hogy a nyelvtanulás igenis fontos, és ahhoz, hogy elérjék a céljaikat, bizony legtöbb esetben nyelvet kell beszélniük.

Sokan megpróbálkoznak az önálló nyelvtanulással, de legtöbb esetben ez a próbálkozás egy bizonyos szinten elakad.

Ráadásul ebben az esetben senki nem kötelezi őket semmire, nincs időkorlát, a kifogások pedig egyre gyakoribbá válnak, míg végül az önállóan nyelvet tanulni vágyók feje felett a saját lustaságuk miatt megjelenik a „mission impossible” felirat.

Azonban vannak, akik ismerve magukat, tudják már az elején, hogy a nyelvtanulás önállóan nem fog nekik menni, kell valaki, aki segít, és visszajelzést ad nekik.

Természetesen a felsorolásból ne hagyjuk ki azokat sem, akiknek viszont ez egyedül is nagyszerűen megy, és egy szempillantás alatt meg tudnak tanulni egy nyelvet.

Mégis, mi minden esetben ajánljuk, hogy a nyelvtanuláshoz válasszon mindenki nyelviskolát, mert ott sokkal könnyebben tudják gyakorolni a kommunikációt.

Ezen kívül megtapasztalhatják azt is, hogy más nyelvtanulóknak milyen nehézségeik vannak nyelvtanulás közben, ami akár őket is átsegítheti a nehéz pillanatokon.

Nyelvi mentoroktól szakmai segítséget kapnak a tanulók és olyan dolgokat is megtanulhatnak, illetve megtapasztalhatnak, amit otthon egy nyelvkönyvet bújva biztos, hogy nem fognak.

Ne pazarold az időd!

De mégis, valami sokszor elriasztja az embereket a nyelvtanulástól.

Hiába szánják rá magukat, egy bizonyos ponton megakadnak.

Van, aki egyáltalán nem tudja, milyen szempontok alapján kellene nyelviskolát keresnie, míg mások azért vesztik el a lelkesedésüket, mert több rossz tapasztalatuk is van ezzel kapcsolatban.

Hogy ne azzal pazarold el a napjaidat és heteidet, hogy ész nélkül keresed a nyelviskolákat, összeszedtük Neked egy csokorba azokat a pontokat, amikre mindenképpen oda kell figyelned, ha nyelviskolát választasz.

Az egyik legfontosabb kérdés

Az első és legfontosabb szempont, amit tanárként mindenképpen szem előtt tartok (és hidd el, ezek után Te is, mint diák, ez alapján fogod szűrni a nyelviskolákat) az, hogy a nyelviskola a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) által ajánlott és minősített-e?

Ez egy komoly szakmai minősítés, ez az egyesület képviseli a tanulók érdekeit, és azt is vizsgálja, illetve ellenőrzi, hogy megfelelőek-e az oktatási és szakmai körülmények.

Emellett figyelemmel kíséri a tanárok munkáját, gyakran végeznek óralátogatást, sőt, még a tanmenetet is ellenőrzik.

Mióta létezik a nyelviskola?

Sokat számít az is, hogy mikor alakult az intézmény, hiszen minél régebb óta üzemel, annál biztosabb, hogy megbízható és sikeres.

Ellenkező esetben pedig gyanús lehet, hogy csak néhány hónapja létezik a nyelviskola, és mégis aránytalanul sok sikeresen levizsgázott diák beszámolójával hirdeti magát.

Itt sem szeretnénk általánosítani, de mindenképpen érdemes odafigyelni arra is, hogy mióta létezik az intézmény.

Kitől lehet kérdezni?

Amikor nyelviskolát keresel, természetesen kérdések sora merül fel benned, ezekre pedig szeretnél választ is kapni.

A legegyszerűbb módja ennek pedig az, hogy felkeresed a nyelviskola ügyfélszolgálatát akár e-mailen, telefonon, vagy éppen személyesen.

Egy ügyfélszolgálat akkor is hasznos lehet, ha már egy ott tanuló diák szeretne információhoz jutni, esetleg panaszt tenni.

Így mindenképp érdemes olyan nyelviskolát választanod, ahol erre lehetőség van, máskülönben elég nehézkes lesz a tájékozódás és informálódás.

„És mit kell megkérdeznem?”

Ha olyan nyelviskolával szemezel, amelynek van ügyfélszolgálata, akkor rögtön felmerül benned a kérdés, hogy mégis mi az, amit meg kellene kérdezned tőlük, ami mindenképpen fontos, és a döntésben segíthet.

Ilyen kérdés lehet például az is, hogy a célod elérését hogyan tudják támogatni, milyen módszertant, eszközt, lehetőséget tudnak felajánlani.

Az egy dolog, hogy egy bizonyos szinten megtanulsz ott egy nyelvet, de fel tudnak ők egyáltalán ezzel készíteni téged egy külföldi állásinterjúra, az érettségire, a nyelvvizsgára a diplomádhoz?

Milyen körülmények között tanítanak?

Elvégre nem mindegy, hogy egy nagy, világos teremben tanultok közösen, ahol mindenki kényelmesen elfér, és nem egymás hegyén-hátán ültök, kényelmetlen székeken.

És a mosdókról, illetve a technikai berendezésekről se feledkezzünk meg!

Aki korán kel, információra lel

Keress rájuk az interneten, és nézd meg, milyen találatok jönnek elő: hol írnak róluk, milyen véleményeket írtak az ott levizsgázott diákok, van-e esetleg bármilyen cikk róluk a közmédiában vagy a közösségi oldalakon, stb.

Ezeket, és a nyelviskolától kapott információkat pedig össze tudod hasonlítani egymással és így már egy sokkal pontosabb kép alakul ki benned az intézményről.

Mérd fel a tudásod!

És ez még nem minden.

Számos olyan ingyenes bemutató, előzetes felmérés van, amivel feltétlenül érdemes élned mielőtt beiratkoznál egy iskolába.

Lehetséges, hogy benned már vagy egy kép arról, hogy mit tudsz és mi az, amit el szeretnél sajátítani, azonban mégis érdemes élni a lehetőséggel és egy előzetes szintfelmérésen részt venni.

Így Te is és a tanár is kaptok egy visszajelzést arról, hányadán is állsz a nyelvvel, mi az, amit már ténylegesen elsajátítottál, és mi az, amit még meg kell tanulnod, hogy elérhesd a kitűzött célt.

Most Te jössz! Beszélj magadról Te is!

Emellett az is lényeges, hogy beszélgess a tanárral a céljaidról, félelmeidről, a tanulási stílusodról, a hétköznapjaidról és elfoglaltságaidról, hogy ezáltal ő is képbe kerüljön azzal, miért is szeretnél egyáltalán nyelvet tanulni, és mi az, amit elvárhat tőled, mi az, amire neki is fel kell készülnie Veled kapcsolatban.

Hogyan, miből, illetve milyen tanárral fogsz tanulni?

Azonban mielőtt szintfelmérőre vagy bármilyen előzetes megbeszélésre elmennél, tájékozódj magáról a kurzusokról és arról, mi az, amit az iskola elintéz, és amivel támogatnak, illetve mi az, amiről saját magadnak kell gondoskodnod.

A szintfelmérő után tájékozódj arról, hogy van-e egyáltalán a nyelviskolának olyan tanfolyama, ami pontosan a te célodnak megfelelő és, hogy azon a tanfolyamon milyen tanmenettel haladnak óráról órára.

Így Te is tisztán átlátod, hogy mit fogsz majd az elkövetkezendő hónapokban tanulni.

Apropó tanulás – miből fogsz tanulni?

Nem mindegy, hogy az iskola szerzi be a tankönyveket, vagy neked kell utánajárni és magadnak megvásárolni.

Nem utolsó szempont az sem, hogy hány fős a csoport, kik tanítanak, kérnek-e visszajelzést a diákoktól (ez jelzi, hogy érdekli a tanárokat a véleményed) és, hogy be lehet-e menni egy próbaórára.

Az anyagiakról se feledkezz meg!

Miután alaposan utánajártál annak, hogy mit fogsz tanulni, milyen tanároknál és pontosan milyen körülmények között, akkor gondold át az is, hogy a nyelvtanfolyam ára számodra egyezik-e azzal, amit ezért cserébe kapsz.

Vagyis egy előre egyeztetett ütemterv nem árthat!

Ebből láthatod, mikor kezdődik el a tanfolyam és, hogy meddig tart, illetve, hogy milyen hosszúak az órák, mennyi szünetet kapsz.

Sőt, az sem mindegy, hogy az ünnepek miatt elmaradt órákat bepótoljátok-e, vagy beleszámítanak a kifizetett órákba?

Ha pedig a végleteket nézzük, akkor felmerül még egy kérdés: visszakapod-e a pénzedet, ha a kurzus mégsem indul el?

„Hol is van a tanfolyam?”

Ha már elköteleződtél egy iskola mellett és elszántad magad arra, hogy beiratkozol, akkor minden esetben járj utána annak, hogy hol történik a beiratkozás, illetve ez megegyezik-e a valós képzési helyszínnel?

Nem jó szembesülni vele – miután kifizettél nem kevés pénzt-, hogy a város másik végére kell majd járnod a nyelvtanfolyamra.

És íme, a jó választás!

Ha mindennel elégedett vagy, akkor nincs más hátra, mint megcsinálni az előzetes szintfelmérőt, egyeztetni a tanárral és beiratkozni a nyelviskolába.

Mi hiszünk mindabban, amit fönt leírtunk, ezért mindent megteszünk, hogy ezeknek a feltételeknek maradéktalanul megfeleljünk.

Olyan versenyképes tudással fogsz kilépni az ajtónkon, aminek a segítségével magabiztosan és céltudatosan fogsz tudni mozogni a világban, bármerre is mész.

Ránk nem egy iskolaként kell gondolnod, ahova minden alkalommal beülsz, és szigorú szemekkel körbevéve ülöd végig a kötelező és unalmas órákat.

Nálunk egy közösségben tanulhatsz együtt a társaiddal, ezáltal megtanulsz csapatban dolgozni egy olyan nyelvi közösségi térben, ahol mindenki céltudatos, segítőkész és nem utolsó sorban kedves és mosolygós!

Ha a saját sikered érdekében képes vagy mindent megtenni, ezt pedig egy modern és barátságos környezetben szeretnéd tenni, akkor a weboldalon található elérhetőségeken bármikor érdeklődhetsz!