Nem halaszthatod tovább a nyelvtanulást, ha egyetemre akarsz menni!

2020-tól kezdve senkit nem vesznek fel egyetemre legalább B2-es szintű, középfokú nyelvvizsga- bizonyítvány nélkül.

Lehet ezen bosszankodni, felháborodni, és órákon át vitatkozni… a felkészülést viszont nem lehet már tovább halogatni.

Ha a 2020 után szeretnél egyetemen tanulni, akkor még van esélyed elkezdeni felkészülni – nem hagyhatod már az utolsó pillanatra, mert gyakorlatilag ez az utolsó pillanat.

Ha a Te álmaidhoz egy diplomán keresztül vezet az út, ha Te is vágysz az egyetemista létre és mindenre, ami utána következik, akkor le kell küzdened a nyelvvizsga jelentette akadályt! De van egy jó hírem: ez nem feltétlenül lesz olyan nehéz, mint eddig gondoltad.

Minden az elszántságodon múlik!

Beszélgethetünk hosszan a nyelvoktatás problémáiról és a nyelvtanulás nehézségeiről, de mi lenne, ha inkább azzal foglalkoznánk, hogy mit tudsz most tenni a jövőd érdekében?

Most a legfontosabb, hogy arra koncentráljunk, ami előtted áll, és hogy nyomatékosítsuk: itt az idő és a lehetőség, hogy rendesen ráfeküdj a nyelvtanulásra.

Most még van idő elmélyíteni a nyelvtudásod annyira, hogy egy középfokú nyelvvizsga megszerzése semmilyen problémát ne jelentsen.

Azt viszont ne feledd, hogy a nincs az a szuper tanfolyam, tankönyv, vagy tanulási módszer, ami működhet, ha Te nem adod bele a maximumot!

De mielőtt még rátérnénk a nyelvvizsgázás vélt vagy valós akadályaira, szeretném, ha valamin elgondolkoznál:

Mondok valami meglepőt: a 2020-tól életbe lépő rendeletnek vannak előnyei is!

Bár a legtöbb helyen nem írnak erről, az egyetemi felvételihez szükséges nyelvvizsgának megvannak a maga pozitívumai!

A diplomaszerzéshez már eddig is szükség volt a középfokú nyelvvizsgára, és bizony nem egy egyetemistának okozott gondot, hogy ezt folyamatosan halogatott feladatot valahogy az utolsó években végrehajtsa.

Ha viszont már a felvételi előtt meglesz a nyelvvizsga, akkor máris egy problémával kevesebb fogja nyomni a válladat az egyetemi éveid alatt.

De miért állnál meg egyetlen nyelvnél: ha egy vizsgát már megszereztél, bele is kezdhetsz a következőbe!

Már egy idegen nyelv ismerete is hatalmas előnynek számít a munkaerőpiacon, a kettő, vagy még több pedig igazi főnyeremény! Ezért mondom azt Neked, hogy a 2020-as rendeletben nem csak kihívást, de a lehetőséget is látnod kell!

Az idő nem jelent kifogást

Az Európa Tanács által elfogadott KER (Közös Európai Referenciakeret) óraszám ajánlása szerint angol nyelvből például, ha 0-ról indulunk, akkor

  • a B2-es szinthez 500-600,
  • a C1-es szinthez 700-800 óra tanulásra van szükség.

A nyelvtanulás elsősorban nem azon múlik, hogy az ember hány órát ül végig tankönyvvel a kezében. El lehet ennél több időt is tölteni teljesen feleslegesen, és még csak meg sem közelíteni a nyelvvizsga szintet.

Ahhoz hogy ez az idő tényleg eljuttasson valakit a vágyott célig szükség van megfelelő tanárra, tananyagra, motivációra és modern tanítási módszertanra.

Egy vizsga nem csak a nyelvtudásról szól

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a legtöbben nyelvtudást, és nem pedig magabiztos nyelvtudást akarnak szerezni.

Mi a különbség?

Van, aki a nyelvtudás alatt azt érti, hogy valaki tisztában van minden nyelvtani szabállyal, és keni-vágja az összes ragozást – de ettől még nem biztos, hogy el tudna boldogulni külföldön, vagy akár csak egy nyelvvizsga szóbeli részén.

A magabiztos nyelvtudás azt jelenti, hogy tudjuk és merjük is használni azt a tudást, ami már a birtokunkban van.

Csak hogy szemléltessem: hidd el, egy-két nyelvtani botlás miatt még nem buksz meg a vizsgán, de már a célegyenesben vagy, ha képes vagy magabiztosan, megszakítás nélkül beszélni.

Segítünk a sikeres nyelvvizsgában

Az elsődleges célunk, hogy a nyelvtudásodat minél magasabb szintre emeljük – de a Converzum nem csak erről szól.

Nyelvvizsga-felkészítő tanfolyamainkon azt is igyekszünk elérni, hogy Te magabiztosan, stresszmentesen tudj leülni a vizsgáztatóid elé, akár nálunk nyelvvizsgázol, akár máshol.

Nálunk a tanulók számára természetes, hogy a felmerülő kérdéseikre választ kapnak, a tipikus vizsgafeladatokkal megismerkednek, és a szóbeli gyakorlatoknak köszönhetően magabiztosabban kommunikálnak.

Ne feledd: a nyelvvizsga jóval többet is jelenthet Neked az egyetemnél!

A 2020-ban életbe lépő rendelet miatt nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak az egyetemi felvételit látják a nyelvvizsgában.

Ha csak annyi a célod, hogy gyorsan letudd ezt az akadályt, az sem jelent problémát, de fontold meg azt is, hogy a nyelvtudás önmagában is milyen lehetőségeket jelent az életedben.

Általánosan elmondható, hogy a legtöbb munkakörben előnyt jelent az idegen nyelv ismerete, és messze jobb esélyekkel indul a versenyen az az önéletrajz, amiben ott szerepel a közép- vagy akár felsőfokú angol, német, spanyol, stb. nyelvtudás.

És a karrierlehetőségek nem is állnak meg itthon, hiszen a magabiztos nyelvtudással megnyílnak az ajtók előtted a külföldi munkahelyeken is!

Nincs itt elég hely arra, hogy nyelvtanulás minden előnyét felsoroljam, de igazából nem is hiszem, hogy szükség lenne rá, hiszen Te magad is kapásból fel tudnál sorolni legalább 5-öt, de akár 10-et, 20-at is. Ragadd meg a lehetőséget, és készülj fel a nyelvvizsgára – ne csak az egyetem, de a jövőd miatt is!

Szólj hozzá!