Tanulj nyelvet a filmek segítségével!

Eljött az évnek az a szakasza, amikor végre van rá időnk, hogy bekuckózva a kanapéra, filmeket nézzünk a nagy családi eszem-iszomok után. És, hogy hogyan lehetne a filmnézés a kikapcsolódáson és a szórakozáson túl még hasznos időtöltés és hatékony tanulási módszer is? Például úgy, hogy eredeti nyelven nézed a kedvenc filmjeidet vagy sorozataidat.

Íme 10 tipp, hogy kihozd a maximumot ebből a lehetőségből.

1. Ne kapcsold be a magyar feliratot, és az angolt is csak akkor, ha fontosnak érzed, hogy leírva is lásd a szavakat és kifejezéseket. A felirat mindig segít a szövegértésben és a helyes írásmód könnyebb elsajátításában is.

2. Ha van rá lehetőséged, nyugodtan állítsd meg a filmet, hogy lejegyzetelj egy kifejezést, vagy akár tekerd is egy kicsit vissza, hogy többször meghallgasd ugyanazt a szöveget. Inkább nézz meg egy filmet többször is egymás után, minthogy mindig újabbakba kezdj. Így egyre jobban el tudod mélyíteni a tanultakat, és valószínűleg minden egyes megnézéssel, egyre jobban fogod élvezni a tanulást.

3. Ha eredeti nyelven nézed a filmeket, akkor a kiejtésed, és a hallás utáni megértésed is fejlődik, ráadásul a szókincsed is rohamléptekkel fog bővülni, olyan szavakkal és kifejezésekkel, amelyeket az élő nyelvben ténylegesen használnak.

4. Ha egyedül nézed a filmet, mindenképp használj fejhallgatót, így sokkal jobban kizárható a külvilág, és jobban tudsz figyelni a szövegre.

5. Jó, ha az első nyelvtanulós filmnézéshez olyan filmet választasz, amit előzőleg már láttál magyar szinkronnal vagy felirattal, így jobban tudsz majd figyelni a nyelvre, mert nem kell annyira a cselekmény részleteire koncentrálnod.

6. Kezdetben jó választás lehet egy gyerekeknek szánt film vagy rajzolt mesetörténet, mert ezekben mindig érthetőbben artikulálnak a szereplők, és kevésbé „harapják el” a szavakat.

7. A filmek elég hosszúak ahhoz, hogy elsőre végig tudj koncentrálni, figyelni, így lehet, hogy a számodra jobb választás, ha sorozatokat nézel, ezek ugyanolyan hatékonyak lehetnek, sőt a több részen átívelő történet még érdekesebbé is teszi a tanulást.

8. Ne állj le a film nézésével szótárazás miatt, de ha valami új, teljesen ismeretlen szót hallasz, ami érdekelne, jegyezd le gyorsan egy füzetbe, és nézz utána, ha vége a mozizásnak.

9. Egyáltalán nem baj az sem, ha nem értesz valamit elsőre. Nagyon sokszor egy következő szituációban megérted, vagy a következő esemény „megmagyarázza” neked a korábban nem értett szót vagy kifejezést.

10. A folyamat semmiképp ne legyen a terhedre, ne görcsölj rá, ha valami nem úgy sikerül, ahogy eltervezted. Az első és legfontosabb mindig az, hogy élvezd a filmeket és a szabadidőd eltöltésének ezen  módját.

Filmajánló nyelvtanuláshoz

A sorozatok közül természetesen érdemes az érdeklődési körünknek megfelelőt választani, hiszen az nem túl jó, ha olyan sorozatot választunk, amely egyáltalán nem köt le.

Jó választás lehet a Friends (Jóbarátok) vagy a How I Met Your Mother (Így jártam anyátokkal), mert ezek sokszereplős sorozatok, és ezért sok olyan párbeszéd van bennük, amelyek amellett, hogy szórakoztatóak, a tanuláshoz is megfelelőek.

A gyerekeknek szánt film, mese és animációs film mindig jó választás. A Walt Disney mesék közül nagyon sok egész estés filmet választhatunk, de aki teljesen más stílust szeretne, válassza a brit angol nyelv elsajátításához gyakorlásnak a Peppa Pig sorozatot. Amint elkezdjük megérteni a szövegeket, jól fogunk szórakozni, és sokat nevetni.

Karácsony közeledtével előkerülnek az ünnep témakörét körbejáró, akár korábban már szinkronnal vagy magyar felirattal megnézett filmek, ezeket mind ajánljuk nyelvtanuláshoz is. Ilyen a Love Actually (Igazából szerelem), a The Knight Before Christmas (Karácsonyi lovag), a How the Grinch Stole Christmas (A Grincs), a Holiday vagy akár a Christmas Carol (Karácsonyi ének). Mindenki megtalálhatja a kedvére valót, akkora a kínálat a karácsonyi filmekből.

A filmnézés passzív nyelvtanulás

Amit nem szabad elfelejtenünk, és figyelmen kívül hagynunk, hogy a filmnézés passzív tanulás.Nagyon hatékony lehet, de ez attól még passzív marad. Ahhoz, hogy a filmnézés közben tanultakat aktivizálni tudjuk, a szavakat és a kifejezéseket valós helyzetekben kell használnunk, beépítve a saját szókincsünkbe ezeket.

Tehát ha beszélsz vagy írsz valamit a tanult nyelven, akkor használd fel nyugodtan az újonnan tanult szófordulatokat, kifejezéseket, hogy azok részévé váljanak a tudásodnak.

Az lehet a titka a filmnézéssel kombinált nyelvtanulásnak, hogy egyensúlyt kell tartani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyit idegen nyelven filmet nézel, annyit használd aktívan is a nyelvet, de legalábbis törekedj rá. Ne legyél túl szigorú magadhoz, de legyél következetes, használd minél többet a nyelvet, és akarj folyamatosan fejlődni.

A végeredmény az lesz, hogy jól fogsz beszélni egy vagy akár több nyelvet! Vágj bele, nem veszthetsz semmit!

Szólj hozzá!